in memoriam Fred van Osch

 

In memoriam Fred van Osch.

 

Op 15 maart 2020 is Fred van Osch op 84 jarige leeftijd overleden.

Molen de Bijenkorf in Gemert was zijn tweede huis. Hij zette een traditie voort van de molenaarsfamilie Gerrits, Piet en later Bart, om de molen te laten malen en draaien. En dat niet alleen, hij gaf talloze rondleidingen aan ieder die dat wilde. Met name voor de schoolkinderen uit Gemert en de omliggende dorpen die de Eerste Heilige Communie gingen ontvangen, gaf Fred jaarlijks een speciale rondgang door de molen.

Hij kon geweldig vertellen, altijd in voor een grap of mop. Techniek was zijn vak, in de breedste zin van het woord. In de molen was hij innovatief bezig, alles wat van ijzer was, maar ook motoren, elektrische maalkoppels, etc., pakte hij aan en wist altijd tot een oplossing te komen.

 Vanaf het begin bij de oprichting van de Molenstichting maakte Fred deel uit van het bestuur, met bijzonder aandacht voor de Bijenkorf. Hij heeft voor de Bijenkorf, aanvankelijk samen met Bart, en later voor het bestuur van de Molenstichting veel nuttig werk gedaan. Zijn inbreng was groot met zijn ervaring en technisch inzicht. Hij heeft mede zorg gedragen dat bij de start van de molenstichting een decennia geleden het nieuwbakken bestuur op een adequate wijze de benodigde informatie kreeg met als resultaat het in oude luister herstellen van de diverse molens. Wij zijn hem daar zeer dankbaar voor.

 Tot het laatst toe, ook na zijn actieve bestuurslidmaatschap, voelde hij zich sterk betrokken bij het reilen en zeilen van de molen de Bijenkorf. Zijn bezoeken ’s zaterdagsmiddags waren altijd gezellig.

 Fred was ook sociaal zeer betrokken bij de inwoners van Gemert en steunde daarbij met name de ouderen binnen de gemeenschap met raad en daad. Maatschappelijke ondersteuning stond bij hem met hoofdletters geschreven.

We zullen hem missen.

 Onze gedachten gaan uit naar zijn echtgenote Id, hun kinderen en kleinkinderen.

Wij wensen hen veel sterkte toe om dit verlies te dragen