100 molentoer Nico Papineau salm

 

Nico Papineau Salm is de secretaris van de Hollansche molen

Ivm het 100 jarige bestaan van de Hollansche molen gaat hij 100 molens in Nederland bezoeken

En uiteraard moest er ook 1 van onze stichting bij zijn en dit was De volksvriend

Hieronder een kort verslag van wat hij hierover geschreven heeft

 

Nico Papineau Salm zou eerder deze molen bezoeken en stond gepland als nummer 61 op zijn lijst. Dit ging toen niet door en het bezoek heeft hij afgelopen zaterdag ingehaald. Vandaar dat dit als nummer 61 wordt gezien.

Molen De Volksvriend Gemert is een van de vier molens van de molenstichting Gemert-Bakel. De andere zijn: molen Laurentia in Milheeze, De Bijenkorf in Gemert en Willibrordus in Bakel.

Er is een bestuur van 6 personen. Regelmatig vergaderen ze met de molenaars van de vier molens om de gang van zaken te bespreken

Er zijn drie molenaars, en één in opleiding. Ze malen graan en tarwe. Het graan wordt gemengd in de mengketel en daarna gemalen tot consumptie meel & veevoer. Het tarwe wordt volgens de hygiënecode gemalen. Het gemalen meel wordt in het winkeltje verkocht en gaat naar de lokale bakker. In de Coronaperiode zijn veel nieuwe bezoekers naar de molen gekomen toen er pannenkoekenmeel werd uitgedeeld. Velen van hen blijven nu terugkomen.

Naast de molen staan een lege hoge loods en schuur  Dat zorgt ervoor dat de molen fors minder wind vangt. Er zijn al lang plannen om deze gebouwen te slopen en om het terrein rond de molen op te knappen. Helaas stagneert al jaren de uitvoering van de mooie plannen, iets wat de molenaars behoorlijk teleurstelt.

De mooie stenen molen laat veel vocht door. Het pleisteren van de westkant van de molen zou het probleem kunnen beperken, maar het is de vraag of dit past/kan bij de monumentale molen.

Molenaars: Jos van Dommelen en Twan Rooijakkers Twan van Bommel Mio Marciano van Gerwen.

 Vrijwilligers: Derk de Graaff (molengids), Jan van Extel (Molenmeester (onderhoud).

Voorzitter bestuur: Egi Roijakkers.